nlfren

Over ons

Frisse Folk: Dé folkervaring

In januari 2002 begint Koen Dhondt dansles te geven in De Pianofabriek in Brussel. Ondertussen is dit avontuur uitgegroeid tot Frisse Folk, de toonaagevende folkdansschool en een referentie voor folkdans in België. In de onderstaande video stellen Elena en Koen je de vzw en het folkmilieu kort voor.

Toonaangevende folkdansschool

De specialiteit en de hoofdactiviteit van Frisse Folk is het geven van danslessen en -stages:  Bijna 20 jaar lang zijn we zelf allerlei opleidingen blijven volgen, hebben we know-how en ervaring opgebouwd, de didactiek en de structuur van de lessen steeds weer op punt gesteld, en die kennis binnen het team uitgewisseld en doorgegeven. Frisse Folk heeft hierdoor een stevige kwaliteitsreputatie opgebouwd en een grote invloed gehad op de verspreiding van folkdans in België.

  • Sinds het prille begin geven we wekelijkse danslessen. Op dit moment bieden we 8 verschillende niveaus aan.
  • Daar zijn al gauw de dansstages in het weekend bijgekomen: per jaar organiseren we zo’n 30 stages verspreid over heel België, met onze eigen dansleraren, maar ook met vooraanstaande gastproffen.
  • Onze dansleraren worden vaak gevraagd om hun expertise te delen tijdens buitenlandse dansstages.

Organisator van kwaliteitsbals & dansanimaties

Het team van Frisse Folk bestaat volledig uit gepassioneerde, ervaren dansers. We weten dus perfect wat de ingrediënten zijn van een geslaagd folkbal, en elke keer weer doen we er alles aan om al die elementen samen te brengen tijdens onze folkbals: Bal XL en Bal & Basta! in Brussel, folkbals in Antwerpen en op locatie, practicas (folkbals zonder livemuziek), …

Op evenementen en feesten brengen we vaak de sfeer erin met folkanimaties voor een breed publiek zonder voorkennis.

Vruchtbare samenwerkingen en vele helpende handen

De bloeiende vzw die we nu zijn is het resultaat van vele vruchtbare samenwerkingen, ontmoetingen, goede raad, inspirerende dansen, motiverende gesprekken en ontelbare helpende handen, waarvoor we oneindig dankbaar zijn!

Voor de danslessen en -stages heeft Frisse Folk door de jaren heen beroep gedaan op verschillende ervaren dansleraren, die allemaal hun steentje bijgedragen hebben aan het succes van de dansschool: In chronologische volgorde zijn dat Koen Dhondt, Aurélie Giet, Carine De Lauw, Griet Van Der Donck, Pierre Chesneau, Erika Plaitin, Elena Leibbrand en Anita Iliaens.

Sinds 2005 hebben we een intense samenwerking met de unieke Brusselse vzw Muziekpublique. Ook de gemeenschapscentra De Maalbeek (Etterbeek), De Pianofabriek (Sint-Gillis) en De Markten (Herk-De-Stad), en het Vlaams steunpunt voor amateurdans Danspunt zijn waardevolle partners. Verder werken we regelmatig samen met andere Belgische en buitenlandse folkorganisaties.

Verder zijn er gelukkig ook nog onze gemotiveerde vrijwilligers, koks, gastheren en -vrouwen voor muzikanten, raadgevers en alle andere helpende handen. Ten slotte zijn we ook dankbaar voor alle mooie momenten die we doorgebracht hebben met leerlingen, stagiairs, muzikanten, organisatoren… Dit geeft ons enorm veel voldoening en stimuleert ons om door te gaan!

Achter de schermen

Om al die leuke dingen te kunnen aanbieden brengen we ook veel tijd door op ons kantoor in Sint-Gillis.
Koen Dhondt is de oprichter en dagelijks bestuurder van de vzw. Zijn passie voor folk motiveert hem bij het vele administratieve werk. Met een mix van perfectionisme en klantvriendelijkheid houdt hij zich bezig met planning, prospectie  & programmatie, boekhouding, vertaling, opvolging dansanimaties, interne coaching dansleraren en animatoren, contacten met partners en leerlingen …

Sinds 2011 kan Koen gelukkig beroep doen op de meertalige duizendpoot Elena Leibbrand voor efficiënte hulp bij de website, promotie, nieuwsbrieven, contacten met partners en leerlingen en algemene administratieve ondersteuning. Verder zorgt Elena met haar persoonlijke inbreng en energie ook voor een frisse kijk op de dingen.

Anita Iliaens is sinds kort de stille drijvende kracht achter de vrijwilligerswerking.

De bestuursleden van de vzw, Elise Hooft (secretaris) en Sonia Kanobana (penningmeester), steken natuurlijk ook vaak de handen uit de mouwen.

frissefolk.be