nlfren

Wat is Folk?

Het is niet gemakkelijk om aan een buitenstaander uit te leggen wat folk is en zelfs doorwinterde “folkies” vinden maar moeizaam een benaderend antwoord op deze vraag. De term folk dekt zeer verschillende ladingen. Aangezien dit een danswebsite is, gaat de uitleg hieronder vooral over “dansfolk”. De beste manier om je daar een beeld van te vormen is het zelf mee te maken tijdens een swingend folkbal dat je kan vinden op de danskalender op deze site. Ook de video hieronder geeft je al een goed idee van de muziek, de dansen en de sfeer.

super_chaine_funambals2015-julien_wieser

Folk versus volksdans of folklore

Wellicht helpt het om het verschil duidelijk te maken met een andere stroming binnen de traditionele muziek en dans: volksdans/folklore.

Volksdans of folklore…

Volksdans- of folkloregroepen brengen traditionele dansen uit hun regio of land en willen dat cultureel erfgoed in zijn zuiverste vorm tonen tijdens optredens in traditionele klederdracht. Het spektakel is tot in de puntjes voorbereid: de groep demonstreert een aantal choreografieën, begeleid door een orkest dat ook kostuums draagt. Het publiek zit in respectvolle stilte te kijken, applaudisseert en neemt voor de rest niet deel aan het spektakel.

…Versus folk

In het folkmilieu gaat het er helemaal anders aan toe! De belangrijkste verschillen zijn de openheid voor innovatie en het feit dat het publiek actief meedanst. Niemand draagt traditionele kostuums. De historische achtergrond van de dansen is ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.

Op een folkbal spelen muzikanten eigen composities en/of bewerkingen van traditionele melodieën. Op al die liedjes kan je dansen. Het standaardrepertoire bestaat uit een tiental dansen: wals, mazurka, scottish, polka, jig, tovercirkel, andro, hanterdro, rondeaus & bourrées.

Voor het podium leeft het publiek zich uit op de dansvloer. De groepsdansen zorgen voor een unieke, verbonden sfeer doordat iedereen met iedereen danst. De koppeldansen zorgen voor meer intieme momenten en laten een hele hoop variaties en improvisaties toe. De meeste dansen zijn relatief gemakkelijk mee te doen op basisniveau, zodat folkbals voor nieuwkomers veel toegankelijker zijn dan bijvoorbeeld tangobals. Bovendien wordt er vaak een dansinitiatie gegeven net voor het bal begint.

 

2_danse_collective_main_dans_la_main_folklof_photo_de_yannig_van_de_wouwer

Tot slot nog de rake (poging tot) definitie van folkroddels:

Wat is folk? Oubollige folklore? Neen hoor! Het is wel muziek die ergens geworteld is in traditie. Qua instrumentarium. Qua composities. Qua stijl. Maar vaak in een eigentijdse en soms zelfs progressieve en alternatieve bewerking. Eigenlijk is ‘folk’ de ‘wereldmuziek van bij ons’. Het is dan ook niet te verwonderen dat er heel wat groepen zijn die folk vermengen met wereldmuziekinvloeden. En vooral, folk is fun. Daarom heeft het waarschijnlijk zoveel succes in grote delen van West-Europa.

frissefolk.be