Illustraties van tangocodes. De volgende tekeningen lijken ons interessant voor het folkmilieu: 2.3, 3.1, 4.1, 4,2, 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 6.1 & 7.1. (c) Tekeningen Véronique Paquette – Les Pas Parfaits http://lespasparfaits.blogspot.be/p/illustrations.html
Praktische danstips
Iemand uitnodigen
In het algemeen moedigen we iedereen aan om te durven dansen. We doen ons best om met iedereen te dansen en dus in te gaan op uitnodigingen van iedereen. Soms hebben we echter geen zin om te dansen en dan voelen we ons vrij om nee te zeggen, met respect voor de gevoelens van de persoon die ons uitnodigde, maar zonder ons verplicht te voelen om ons te verantwoorden. Als iemand onze uitnodiging afslaat, dan aanvaarden we dat hoffelijk, ongeacht de gegeven of ingebeelde reden. Dat is geen drama, en het overkomt iedereen wel eens.
Deelnemen aan groepsdansen
Tijdens folkbals is er een grote verscheidenheid aan groepsdansen. De meeste hebben specifieke codes of vereisten. Omdat het niet mogelijk is om alles hier uit te leggen, stellen we de volgende richtlijn voor. Als we in een ketting- of rondedans willen instappen, toetsen we eerst snel (meestal non-verbaal) af of we welkom zijn en zo ja op welke plaats. Ongevraagd instappen kan twee dansers scheiden die ervoor gekozen hebben om naast elkaar te dansen, het evenwicht tussen het aantal leiders en volgers ontregelen, de linkse danser zijn rol van leider ontnemen, plaatsgebrek veroorzaken, opgevat worden als bruusk binnendringen of de dansdynamiek verstoren, zeker als de dans al begonnen is.
Dansen uitleggen tijdens bals
We willen dat iedereen de kans krijgt om vorderingen te maken aan zijn eigen ritme . We ondersteunen de dansers die willen bijleren, maar we accepteren ook dat er momenten zijn waarop we louter willen dansen. Het is moeilijk om spontaan aangeboden hulp te weigeren, vooral van meer ervaren dansers. Een aanbod van hulp, hoe goedbedoeld het ook is, bevestigt eigenlijk ook op een negatieve manier het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ dansers. Om die redenen geven we geen tips, uitleg of dansles tijdens bals, behalve als daar expliciet om gevraagd wordt.
Gebruik van de ruimte, gevaarlijke bewegingen en botsingen
We passen onze bewegingen en verplaatsingen aan aan de beschikbare dansruimte. We voeren geen risicovolle bewegingen uit (bijvoorbeeld onze partner rond laten ronddraaien) zonder op voorhand te controleren of dat lukt zonder risico voor onze partner of voor de mensen rondom ons.
We vermijden botsingen zoveel mogelijk, rekening houdend met onze eigen dode hoek en met die van anderen (vb.: rondedansen, bourrées, achteruitstappen,…). Bij bepaalde dansen is het mogelijk dat de dansvloer niet groot genoeg is om iedereen op een comfortabele en veilige manier te laten meedoen. Als de dansvloer al vol is, wringen we ons er niet bij en laten we de ruimte aan degenen die daar eerst stonden. Wanneer we niet dansen, begeven we ons naar de zijkant om de dansers zoveel mogelijk plaats te geven.
In het geval van ongewild contact met een andere koppel, hoe licht ook, maken we even oogcontact om te checken of alles in orde is en om met onze mimiek kort te tonen dat we deze botsing betreuren, onafhankelijk van het feit of we ons er verantwoordelijk voor voelen of niet. In het geval van een verwonding, pijn of een hevige emotie (angst, een amper vermeden val, …) excuseren we ons expliciet tijdens of na de dans.
Verplaatsingen voor koppeldansen
Tijdens koppeldansen verplaatsen we ons in tegenwijzerzin op de dansvloer. Vooral bij walsen en polka’s is dat een gelijkmatige, vrij snelle verplaatsing. In het midden van de dansvloer kan je ter plekke dansen zonder de danscirculatie rondom je te storen.
Hygiëne
Het is evident dat een goede hygiëne uiterst belangrijk is. Door de nabijheid in de dans ruiken we alles : een adem van sigaretten of schimmelkaas, overdadig parfum, oud zweet in een hergebruikte T-shirt… En bijna niemand zal het je durven zeggen. Daarom herinneren wij je er even aan.
Lawaai en gesprekken
We vermijden luidruchtige gesprekken tijdens het bal als die -afhankelijk van de akoestiek en het gespeelde nummer- de muzikanten en dansers kunnen storen. We dringen geen uitgesponnen gesprekken op terwijl we dansen, en laten zo ruimte voor een non-verbale verbinding en voor een onderdompeling in de muziek.
Leiden en volgen
Sommige bewegingen of danshoudingen kunnen lichamelijk of gevoelsmatig onaangenaam zijn, of risico inhouden op blessures of botsingen. Daarom schenken we veel aandacht aan de manier waarop we leiden en volgen: met zachtheid leiden en volgen, aanvaarden dat een duidelijk geleide beweging toch bewust niet gevolgd wordt, expliciet vragen of een beweging of houding gewenst is, enz.
Besluit
De leidraad in deze tekst is respect, niet enkel voor de andere dansers en muzikanten, maar ook voor onze eigen grenzen en behoeftes, en in zekere zin zelfs een soort respect voor de dansen. De algemene gedragscode en de praktische tips verduidelijken wat we onder de (redelijk vage en voor interpretatie vatbare) term van respect verstaan. We gaan verder dan het louter veroordelen van duidelijk ontoelaatbaar gedrag. We spannen ons ook in om bewust te worden van de impact van ons gedrag op het welzijn en het dansplezier van anderen, en om onvolmaaktheden te aanvaarden, zowel van onszelf als van anderen.